



Contract Management

Course Agenda

DAY 1:

9:00 am Arrival (30 mins) **9:30 am** Welcome (30 mins)

- Facilitator introduction
- Before we begin
- Course background

10:00 am Section 1 - Introduction (60 mins)

- What is a contract
- Why are they relevant to infrastructure projects?
- What is contract management?

11:00 am Morning Tea (30 mins)
11:30 am Course Recommence

Section 1 - Introduction Cont. (60 mins)

- Roles in contract management
- Head-contract vs Sub-contract
- Contract Formation vs Contract Administration

12:30 pm Buffet Lunch (60 mins) **1:30 pm** Course Recommence

Section 2 - Understanding a Contract (90 mins)

- Scenarios what do we do in these different situations?
- Contract forms
- Contract Structure
- Rights and obligations summary
- Discrepancy in the contract documents

3:00 pm Afternoon Tea (30 mins) **3:30 pm** Recap of Day 1 (30 mins) **4:00 pm** Close



СМ

DAY 2:

9:00 am Course Commence

Section 3 – Business as Usual Contract Management (120 mins)

- Principles
- Commercial Communication
- Work under the contract
- The Scope of Works
- Scope allocation

11:00 am Morning Tea (30 mins)
11:30 am Course Recommence

Section 3 - Business as Usual Contract Management Cont. (60 mins)

- Time
- Practical Completion
- Construction program
- Payment
- Quality and Defects
- Security
- Insurances

12:30 pm Buffet Lunch (60 mins) **1:30 pm** Course Recommence

Section 4 - Change and Issue Management (120 mins)

- Variations Types
- · Variations Claimed
- Variations Proposed
- Default
- Disputes

3:30 pm Afternoon Tea (30 mins) **4:00 pm** Course Recommence

Section 5 – Tools for Effective Contract Management (60)

- Project Management = Contract Management
- Communication and Relationships
- Negotiation
- Documents and Record Keeping
- Risk Transfer

5.00pm Recap of Day 2 (10 mins)5.15pm Close and Farewell