



Intro to Infrastructure

Course Agenda

Dates: Monday 20 November and Tuesday 21 November Coffs Harbour Location: To be confirmed

DAY 1: Monday 20 November 2023

9:00 am Arrival (30 mins) 9:30 am Welcome (10 mins)

Quiz (10 mins) Introduction (10 mins)

- Why we are here
- Contributing organisations
- Course Overview: Outcomes & What to expect
- · Facilitator introduction
- · Who's in the room

Interactive 1 - Industry challenges & vision (20 mins)

Reflect on and discuss the personal and collective challenges in the industry and where we would like to see the industry going.

Section 1 - Intro to Infrastructure (10 mins)

- · History of the industry
- The evolution of projects

Section 2 - The Major Players - Public Sector (30 mins)

- Government
- Standard Organisations
- Regulators

- Infrastructure bodies
- Infrastructure authorities

11:00 am Morning Tea (30 mins)

11:30 am Course Recommence (60 mins)

Section 2 - The Major Players - Private sector stakeholders

- Industry groups and associations
 Financiers
- Contractors
- Designers
- System integrators

- Asset owners, concessionaires and operators
- Trade unions
- · Subcontractors & suppliers

12:30 pm Buffet Lunch (60 mins) 1:30 pm Course Recommence

Interactive 2 - Stakeholder Drivers: East-West Link Case Study (20 mins)

Work with the East-West Link Case Study to understand the different stakeholder key drivers, challenges, and points of conflict with other stakeholders.

Section 3 - Contemporary Values in infrastructure (25 mins)

- Sustainability
- Safety and Security
- Inclusion

- Social Procurement
- Innovation

Interactive 3 – Contributors to Change (15 mins)

Work with contemporary values and identify through a critical thinking process what is hindering progress in those areas and what can be done in the immediate future to foster them.

2:30 pm Industry Panel Discussion and Q&A

We invite Industry Leaders to attend with the participants to hear from panellists to respond to participants' open questions.

3:30-5:00 pm Skillsy Celebration with Industry Leaders

Panellists, Industry Leaders, and participants network over stand-up drinks





DAY 2: Tuesday 21 November 2023

9:00 am Course Commence (120 mins)

Interactive 4 - Infrastructure Projects (30 mins)

Identify the projects your company or government is working on, and discuss and understand why those projects were chosen and funded.

Section 4, 5, and 6 – Construction Project Life Cycle (90 mins)

- Project Identification & Infrastructure planning
- Business cases, Environmental effects statements, and planning approvals
- · Project funding and financing
- Procurement / Tender life cycle
- · Contract models
- · Sustainable outcomes

11:00 am Morning Tea (30 mins)

11:30 am Course Recommence (75 mins)

Continue Section 4, 5, and 6 - Construction Project Life Cycle (15 mins)

- Project execution and construction
- · Beyond delivery
- Challenges and Lessons learned

Interactive 5 – Scenario: Fast train to Brisbane (60 mins)

Work with a current challenge at a particular stage of the product lifecycle project and perform root-cause analysis in order to propose an innovative solution that fosters more collaboration to consult the 'Director General of Queensland Rail'.

12:30 pm Buffet Lunch (60 mins)

1:30 pm Course Recommence (75 mins)

Section 7 - What does success look like (45 mins)

- Challenges
- Positive Outcomes
- Success Examples

Section 8 - The future of infrastructure (10 mins)

Interactive 6 - Your Role in the Future (20 mins)

Share your personal vision for the Australian infrastructure sector, which challenges you would like to address or see addressed most and how you can contribute to this change.

2:45 pm Recap of Day 2 and course (15 mins)

3:00-4:00 pm Afternoon Tea and networking (60 mins)

4:00 pm Close

* * *